1 platform
zichtbaarheid
zorgvragers & zorgverleners samen
elia-pellegrini-VokN6qsZyOk-unsplash Vind je zorg

Vind uw kracht

Individuele keuzevrijheid is een veelgebruikt begrip. Vrijheid moet worden verstaan als verantwoordelijkheid binnen een democratisch functionerende context. Het gaat dus niet alleen om de vrijheid bij het maken van keuzes op het gebied van zorg, maar ook over uw eigen verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid.

In die verantwoordelijkheid kiest u de de behandeling die bij u past. Daarvoor heeft uw wel de juiste informatie nodig. Informatie over zowel reguliere als complementaire geneeskunde en de natuurlijke middelen die bijdragen aan uw gezondheid. Die vindt u op deze website. Eerst een aantal termen onder elkaar die u tegenkomt in ‘zorgland’:

  • Reguliere zorg is de zorg die u krijgt van een huisarts of in een ziekenhuis. Het is de zorg die wordt gestuurd door de overheid en onderwezen op door de Nederlandse overheid erkende onderwijssinstellingen. Het is de zorg die wordt vergoed via de basisverzekering. 
  • Complementaire zorg (Complementary Additive Medicine, CAM) is zorg naast de reguliere zorg, gericht op de kwaliteit van leven. Complementaire zorg focust niet op de klacht, maar op gezondheid. Gezondheid wordt holistisch bekeken: het gaat niet alleen maar om de specifieke klacht, maar om naar uw totale welbevinden. Zowel emotionele, fysieke, en mentale aspecten, maar ook zinervaring en ander behoeftes worden in kaart gebracht
  • Integratieve zorg (Complementay Integrative Medicine (CIM) wordt gegeven door integratief opgeleide zorgprofessionals
    met kennis van zowel complementaire als reguliere benaderingen. Het komt erop neer dat zorg is afgestemd in samenwerking tussen de verschillende disciplines. Dit zorgt voor de meest optimale behandeling van zorgvragen.
  • We spreken over Integrale zorg als reguliere en complementaire zorgverleners met elkaar samenwerken; zelf zijn ze uitsluitend óf regulier óf complementair opgeleid.

 

  • Zorg met natuurlijke middelen is het uitgangspunt van een natuurgeneeskundige therapie. Denk hierbij aan kruiden, gezonde voeding (van bodem tot bord), van kruiden afgeleide preparaten, etherische olie, tincturen en natuurlijke voedingssupplementen en homeopathische middelen.
  • In de zorg met farmaceutische middelen gaat het om een synthetische chemische stof of complex van chemische stoffen met een beoogd farmacologisch, immunologisch of metabolisch effect op het lichaam (farmacologie). De apotheek mag beide typen middelen leveren.